Manuele therapie

Manuele therapie

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten die voortkomen vanuit het niet goed functioneren van een gewricht of gewrichten. Door specifieke kennis en vaardigheden is de manueel therapeut in het bijzonder gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen.

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en tevens het optimaliseren van houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie. Door middel van een aantal specifieke technieken kunnen gewrichten “los” worden gemaakt waardoor pijnvermindering en een verbeterde beweeglijkheid ontstaat. De effecten van de behandeling zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Als gewrichten een te grote beweeglijkheid hebben kan een manueel therapeut door middel van training van specifieke stabiliserende spieren de gewrichten stabieler maken.

Klachten

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:
• Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
• Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
• Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
• Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
• Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
• Artrose van de heup.

Manuele therapie wordt voor personen tot 18 jaar vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

 

Fysiotherapie mierlo

fysiotherapie mierlo